Vendestigens fritids

Fritids

Genom undervisningen i fritidshemmet ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

  • Ta hänsyn till personliga behov av balans mellan aktivitet och vila,
  • Skapa och upprätthålla goda relationer samt samarbeta utifrån ett demokratiskt och empatiskt förhållningssätt,
  • Ord och begrepp som uttrycker behov, känslor, kunskaper och åsikter. Hur Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama.
  • Initiera, organisera och delta i lekar av olika slag.
  • Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder.
  • Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser.

Barnens behov går alltid först och barnens intressen speglar fritids innehåll tillsammans med aktiva pedagoger. Vi prioriterar att låta barnen vara med och planera fritids innehåll för att skapa de bästa förutsättningarna utifrån barnens behov.

Uteverksamhet:
På Vendestigens fritids erbjuder vi många olika lärande aktiviteter att göra tillsammans. Vi strävar efter att alltid vara utomhus så mycket som det går och att erbjuda en lekfull samt utforskande miljö för barnen att ta del av. Rörelse är ett genomsyrande ord för våran fritidsverksamhet där vi gärna spelar fotboll, basket, innebandy , pingis eller massa andra roliga aktiviteter. Vi bygger sandslott i sandlådan, gungar och klättrar i klätterställningen. Vi har även tillgång till en stor fotbollsplan dit vi går en gång i veckan och leker olika lekar tillsammans med barnen så barnen kan känna sig mer trygga med oss vilket är viktigt för oss och våra barn. Vi har en fin närmiljö runtomkring skolans lokaler där vi gärna besöker lekplatser runtomkring. Vi är aktiva pedagoger som jobbar på fritids och finns där för barnen och alltid lyssnar på deras behov.

Inomhusaktiviteter och Pedagogiska Erbjudanden:

Vi erbjuder ett varierat och kreativt program för våra elever med fokus på både skapande och fysisk aktivitet. Varje dag får barnen delta i minst två styrda aktiviteter som främjar både lärande och rörelse. Exempel på aktiviteter inkluderar:

  • Dans (t.ex. olika dansstilar eller rörelselekar)
  • Kahoot och andra interaktiva lärspel
  • Konstruktion med Lego
  • Skapande med pärlplattor, loom bands och andra material
  • Idrott i idrottshallen
  • Fysiska rörelseövningar
  • Filmvisning och diskussion
  • Kreativa skapandeprojekt

För att ytterligare stimulera elevernas välmående, har vi ett kuddrum som barnen får turas om att använda. Detta rum är mycket populärt bland elever i alla åldrar och erbjuder en lugn och trygg plats för återhämtning och reflektion.

Vi värnar om daglig fysisk aktivitet, och våra elever får möjlighet att röra på sig i olika miljöer, vilket ger både glädje och ökad energi under dagen.

Läxhjälp erbjuds en gång i veckan för att ge stöd i elevernas skolarbete och hjälpa dem att nå sina mål.

Vi har även ett samarbete med Kulturskolan, där barnen får prova på olika konst- och kulturuttryck som teater, musik och bildkonst. Dessutom erbjuder vi aktiviteter genom Frienditivity, där eleverna kan delta i dansmix och kampsportmix – aktiviteter som både är roliga och stärker deras fysiska förmåga.

Vi strävar efter att ge våra elever en varierad och stimulerande vardag som stödjer både deras utveckling och välmående.

Hållbar Utveckling på Fritidshemmet – Ett Nytt Fokus denna Termin:
Under denna termin kommer hållbar utveckling att vara ett viktigt tema på fritidshemmet. Vi vill ge barnen verktyg att förstå och ta ansvar för miljön och bidra till en hållbar framtid. Här är några av de sätt vi kommer att arbeta med hållbarhet:

Återanvändning av Material
Vi kommer att arbeta aktivt med att återanvända material i skapande och lek. Barnen kommer att få använda gamla tidningar, kartonger, plastflaskor, glasburkar och andra material för att skapa nya och spännande projekt. Detta ger barnen möjlighet att utveckla sin kreativitet samtidigt som de lär sig vikten av att återanvända och ge nytt liv åt material som annars skulle kunna slängas.

Kreativa Skapandeprojekt med Återvunna Material
Under våra skapande aktiviteter kommer barnen att få möjlighet att arbeta med återanvända material i olika konst- och hantverksprojekt, exempelvis:

  • Skapa konstverk eller byggnationer med gamla kartonger och plastflaskor.
  • Göra smycken av återvunna pärlor eller tråd.
  • Tillverka leksaker och andra roliga objekt från material som vi normalt skulle slänga.

Återvinning och Avfallshantering
Vi kommer att introducera barnen för begreppen återvinning och avfallshantering genom att visa dem hur vi sorterar och återvinner på fritidshemmet. Tillsammans kommer vi att lära oss hur man sorterar papper, plast, glas och annat avfall på rätt sätt. Detta kan även inkludera att hålla små ”återvinningsutmaningar”, där barnen får hjälpa till att identifiera vad som kan återvinnas.

Naturliga Material och Hållbara Alternativ
När vi väljer material för våra aktiviteter kommer vi att fokusera på att använda så hållbara alternativ som möjligt. Vi kommer att prioritera miljövänliga och naturliga material i våra skapandeaktiviteter och minska användningen av plast och engångsartiklar.

Utflykter och Lärande om Naturen
För att fördjupa barnens förståelse för hållbarhet kan vi planera utflykter till naturen där vi lär oss om lokala ekosystem, återväxt och den viktiga balansen i naturen. Dessa utflykter kan inkludera aktiviteter som att plocka skräp, lära oss om växter och djur, samt hur vi kan ta hand om vår miljö.

Temadagar om Hållbarhet
Vi kommer även att ha temadagar eller veckor där hållbarhet står i fokus. Under dessa perioder kan vi:

Lär barnen om klimatförändringar och vad vi kan göra för att minska vår påverkan på jorden.

Arbeta med projekt som syftar till att minska matsvinn, till exempel genom att laga mat tillsammans av överblivna ingredienser.

Ha diskussioner om hur vi kan leva mer hållbart i vårt dagliga liv, till exempel genom att minska vår användning av plast eller använda kollektivtrafik.

Öppettider:
Öppettider för fritids är 7.30-08:30 och  14:00-17.30

Under lov har vi öppet 7.30-17.30
Fritidstelefon: 076-393 14 14 eller 08-755 23 93