Nya regler gällande trygghet och studiero i skolan

Sedan 1 juli, 2022 gäller nya regler i skolan gällande bland annat trygghet och studiero. De innebär bland annat att skolor har rätt att ta ifrån elever mobiltelefonen under skoltid – något som vi alltid börjar skoldagen med.

”Vid undervisning i de obligatoriska skolformerna, fritidshemmet, gymnasieskolan samt gymnasiesärskolan får mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning bara användas om:

  1. det sker enligt lärarens instruktioner i syfte att främja elevernas utveckling och lärande, eller
  2. om användningen utgör extra anpassningar eller särskilt stöd.

Det innebär att privat användning av mobiltelefoner och annan elektronisk kommunikationsutrustning som huvudregel inte är tillåten. Det gäller oavsett om det är elevens egen utrustning eller om skolan tillhandahållit utrustningen. Annan elektronisk kommunikationsutrustning än mobiltelefoner kan till exempel vara smarta klockor, datorer, surfplattor och andra digitala medier. ”Det innebär också att pedagoger har fått ett större utrymme gällande tillsägelser till elever som inte följer de regler som skolan har. ”All personal inom skola, fritidshem och vuxenutbildning får vidta de omedelbara och tillfälliga åtgärder som är befogade för att tillförsäkra eleverna trygghet och studiero. Det innefattar även en befogenhet att ingripa fysiskt för att avvärja våld, kränkningar eller andra ordningsstörningar. Med personal avses både anställda och uppdragstagare. ”Det kan också leda till tillfällig omplacering och tillfällig placering utanför skolan samt i förlängningen avstängning. Klagomålshantering ska i första hand hanteras av rektor och huvudman innan man kontaktar Skolinspektionen – något som Skolinspektionen kommer att upplysa den person som inkommer med uppgifter om missförhållanden.

På vår hemsida ligger blanketter för klagomålshantering efter inloggning.
För ytterligare information gå gärna in på följande länkar:

https://www.skolverket.se/regler-och-ansvar/ansvar-i-skolfragor/trygghet-studiero-och-disciplinara-atgarder

https://www.skolinspektionen.se/rad-och-vagledning/skolrepresentanter/klagomalshantering/sa-har-hanterar-skolinspektionen-inkomna-uppgifter-om-missforhallanden/

https://www.skolinspektionen.se/rad-och-vagledning/skolrepresentanter/klagomalshantering/sa-har-hanterar-skolinspektionen-inkomna-uppgifter-om-missforhallanden/–